El dokuma halılar yapısı bakımından makine de üretilmiş halılardan oldukça daha farklıdır. El dokuma yün halı yıkama işlemi yapılırken bayağı makine halılarına göre daha da dikkat edilmesi gerekmektedir. El dokuma halılar ilmekleri el ile dokunduğu için makine halıları kadar sağlam bir yapıya haiz olmayabilirler. Bu yüzden ötürü el dokuma halılar sert yıkama işlemine doğal olarak tutulursa ilmekleri kayabilir. Tazyikli su el dokuma halılara daha da fazla zarar verebilir.
Bu tür duyarlı yapıya haiz olan halılar makine kullanımına da oldukça fazla müsait olmayabilir. Bu yüzden ötürü halı yıkama makinelerinin duyarlı olan modülü var ise o halde yıkama işlemine doğal olarak tutulmalıdır. Eğer halı yıkama makinesi tek bir modülde çalışıyorsa o vakit el dokuma halı yıkama işlemi kolay halı yıkama makinası ya da el ile yıkanmaya itina gösterilmelidir.
El dokuma halılarda duyarlı bir yapıya haiz oldukları benzer biçimde bununla birlikte kök boya ile üretildikleri için yıkandıkları su mutlaka soğuk olmalıdır. Ama el dokuma halılar öteki halılar kadar uzun zaman suda bekletilmemelidir. Kök boyası ile boyanan iplikler naturel bir halde renklendirildiği için daha acele renk vermektedir.
Bu nedenle el dokuma halıların yıkamasında halı oldukça uzun bir halde suda bekletilmeden, yıkama ve durulama işlemi sona erer bitmez derhal sıkma işlemine doğal olarak tutulmalıdır. Aksi taktir de uzun zaman suda kalan bu tür el dokuma halılar renk vererek halıların desenini bozabilir.
El dokuma olan halıların sıkma işlemiden çıkardıktan sonrasında kurutma odasına alınmalıdır. Kurutma odasına alınan el dokuma halıları asarken oldukça daha süratli kuruma elde eden yerler tercih edilmelidir.
El dokuma halı yıkama yapılırken makine halılarına kullanılan deterjanlarla yıkanmaması gerekmektedir. El dokuma halıların yıkamasında bu tür halıları yıkamak için hususi olarak üretilmiş içinde ağartıcı madde bulunmayan deterjanlar tercih edilmelidir.
El dokuma halılar da kullanılan iplikler genel anlamda pamuk, yün, ipek oldukları için bu tür halılar bünyelerinde daha çok organizma biriktirirler. Bu halıların yıkanmasında bilhassa ekolojik antibakteriyel deterjanların kullanılmasına itina gösterilmelidir. Çünkü ekolojik antibakteriyel deterjanlar halıda yer edinen mikro organizmaları oldukça daha derinlemesine temizler.
Bu tür halılar genel anlamda püsküllü yapıya haiz olurlar. Püsküller halıların uç kısımlarında kaldıkları için kire ve toza daha çok maruz kalırlar. Aynı zamanda halı püskülleri beyaz oldukları için kiri daha oldukça belli ederler. Püskülleri makine halılarında kullanılan çamaşır suyu ya da yoğun ağartıcı maddeler kullanılmamalıdır.
El dokuma halıların hepsine olmasa da çoğunun dokuma kasnağı ipi yün ipliklerden oluşmaktadır. Bu vaziyet da halının püsküllerinin sararmasına niçin olabilir. Aynı zamanda suyu bünyesine öteki halılara göre daha süratli çekmiş olduğu için bu tür ağartıcı maddeler püsküller aracılığı ile halının iç kısımlarına ulaşabilir ve halıların renginde deformasyon oluşturabilir. Bu yüzden bu tür halıların püsküllerinin yıkanmasında da oldukça itinalı davranılması gerekir.
El dokuma halı yıkama zorluğu kadar durulanması da bir o denli zordur. El dokuma halılar yıkandıktan sonrasında bolca su ile durulanması gerekmektedir. El dokuma halıların ilmekleri makine halılarına nazaran daha seyrek olduğundan yıkama yapılırken deterjan halının arka bölümüne kadar işler.
Bu yüzden halı durulandıktan sonrasında halının arka kısmının da yeniden durulanması gerekmektedir. Çoğu vakit bu da ehil olmayacaktır. Bunun için halı sıkma işlemine hazırlanırken üstüne duru su dökülerek durulama işlemine devam edilmelidir. Çünkü bu tür halılarda kalan deterjan kalıntıları hem oldukça fena bir kokuya ve ilerleyen zamanda küflenmeye yol açabilir.
Bu tür duyarlı yapıya haiz halılar en oldukça sıkma işlemi yapılırken deformasyona uğrar. El dokuma halıların sıkma işlemi yapılırken halı sıkma makinelerinin en düşük ayarda çalıştırılmaları gerekmektedir. Bu tür halılar yumuşak yapıya haiz olduğundan ıslanınca katlanıp sıkma işlemine hazırlanmaları öteki makine halıları kadar basit olmayacaktır.
Bu nedenle bu halılar sıkma işlemine hazırlanırken oldukça dikkatli bir biçimde muntazam katlanmalıdır. Düzgün bir biçimde katlanmayan el dokuma halılar sıkma makinesinden çıktıktan sonrasında ilmekleri kayabilir. Bu da halıların yamuk bir hal almasına niçin olabilir.
El dokuma halıların iplikleri genel anlamda kök boyası ile boyandığı için kurutma işlemi de öteki halılardan oldukça daha değişik olacaktır. El Dokuma Halılar kurutma sırasında mutlaka güneş ışığına maruz kalmamaları gerekir.
Aksi halde güneş bu tür halıların renginin bozulmasına niçin olur. Kurutma işlemi yapılırken aleni havada ya da halıların direk güneş ışığına maruz kalacağı yerlerden uzak tutulması gerekmektedir.
Berrak Halı Yıkama ilkesi gereği siz değerli üyelerimizin bu denli önem verdiğiniz halılarınıza gereğinden daha çok itina ve duyarlılık göstererek el dokuma halı yıkama işlemini yapar. El dokuması olan; ipek halılarınız, yün halılarınız özenle yıkanır.
Bu tür halılar kesinlikler cinslerine göre gösterdikleri farklılıkları göz önünde bulundurularak, tamamı değişik yıkama işlemlerine doğal olarak tutulur. El dokuma halı yıkama işlemleri yapılırken, bu tür halılar için hususi olarak üretilmiş deterjanlar kullanılır ve yukarıda anlattığımız şeklinde bu halıların yıkanması itina gösterilmesi ihtiyaç duyulan bütün hususlara dikkat edilir.