Bayanların evlerinde kullandıkları en çok bilinen halı yıkama yöntemidir. Bu yöntemle halılar nasıl yıkanır; içi su dolu bir kova içerisine şampuan karıştırılır, köpüren şampuan bir sünger veya bez yardımıyla halıya sürülür. Köpük halıdaki kir ve tozları çeker. Bu şekilde biraz bekleyen halı kuruduğunda köpük tabakası meydana gelir. ve halı ipliklerinden ayrılır. Daha sonra kuruyan bu tabakayı evimizde bulunan bir elektrik süpürgesi ile süpürülür. Kolay bir şampuanlama yöntemi olduğu için en çok tercih edilen halı yıkama yöntemidir. Tabi ki bu yöntem sadece günü kurtarmak amacıyla yapılmış olur. Piyasada bu tür yöntemler için birçok elde halı yıkama şampuanı bulunmaktadır.
Buharlı yıkama yöntemi, sıklıkla rastlanan halı yıkama yöntemlerindendir.
Daha çok buhar yerine sıcak su kullanılmaktadır. Suyun sıcaklığı genellikle 70-95 derece arasında olmalıdır. Yüksek ısıdaki su, deterjanla karıştırılarak basınçlı yıkama makinasıyla halıya püskürtülerek halıdaki kirlerin çözülmesini sağlar. Daha sonra, çözünen kirler güçlü vakum makinesiyle çektirilir ve vakum makinasının içindeki depoya aktarılır
Buharla yıkama, yukarıda bahsettiğimiz halının derinlemesine temizlenmesine benzeyen sonuçlar veren bir yıkama çeşididir. Sıcak su ile yıkama yapmak mantar, bakteri ve toz akarlarını da öldürür. Böylelikle, buharlı halı yıkama ile alerji yapan maddelerden arındırılmış olur.
Buharlı yıkama yöntemini evinizde kendiniz yapmanız neredeyse imkansızdır. Bu nedenle uzman bir halı yıkama firmasına başvurmanız kesinlikle önerilir. Halı yıkama firmaları, halının türünden anlarlar ve hangi halı türünde kaç derece sıcak su kullanılmalı, hangi halının nasıl yıkanması gerektiğini iyi bilirler. Fakat günümüzde bu tür yöntemler neredeyse yok denecek kadar azdır.
Bu yöntem su kullanılmadığı için adı üstünde kuru halı temizleme ismini almıştır. Bu yöntemde özel olarak üretilmiş makinalar bulunmaktadır. Makinanın içerisine özel olarak yapılmış kirlerin yapışmasını sağlayan emici tozlar konulur. Makina sayesinde bu tozlar halının üzerini tamamen kaplayacak şekilde gezdirilir. Yaklaşık yarım saat gibi bir süre bekledikten sonra tozlar elektrik süpürgesi yardımı ile süpürülür. Böylelikle tozların emdiği kirler çektirilmiş olur. Bu yöntem sayesinde halınız ıslanmadan temizlenmiş olur. Bu uygulama genlikle otel gruplarında tercih edilmektedir.
Köpüklü halı yıkama genellikle taşınmaz halı türlerinde kullanılan bir yöntemdir. Özellikle şampuan koyacak haznesi ve döner başlıklı fırçası olan makine tercih edilmektedir. Makine işleme geçtiği zaman hem fırça yardımı, hem de aynı anda köpüklü su verilerek halının üzerinde gezilir. Köpüklerin kuruması ve yüzeye çıkması için yaklaşık 45-50 dakika beklenir. Daha sonra vakum gücü yüksek makinayla vakumlanır. Köpüklü yıkama kesinlikle derinlemesine yıkama gibi iyi sonuçlar vermez.